Wysoka jakość powietrza odgrywa znaczącą rolę w budynkach wykorzystywanych w branży hotelarskiej. Goście chcą się przecież czuć komfortowo w restauracji, hotelu, barze czy kawiarni. System HVAC zapewnia nie tylko ogrzewanie i chłodzenie pomieszczenia lub budynku, lecz także poprawia jakość powietrza w całym obiekcie.
Klimat wewnątrz hotelu uzależniony jest od indywidualnych oczekiwań i życzeń jego użytkowników. Nie chodzi tylko o pokoje hotelowe, lecz także restaurację, kuchnię, hol i sale konferencyjne. Ważne jest, aby optymalny klimat panował w całym obiekcie. Wszystkie te przestrzenie muszą, na swój indywidualny sposób, być wyposażone w ogrzewanie, chłodzenie i wentylację. Dobra jakość powietrza i niski poziom hałasu są również ważne przy wyborze systemu klimatyzacji dla hoteli.
Centrale wentylacyjne Mark Climate Technology nadają się szczególnie do regulacji klimatu wewnętrznego w hotelach. Na przykład jednostka odzysku ciepła Mark AIRSTREAM zapewnia ogrzewanie, chłodzenie i wentylację. Sprawność urządzenia sięga 90%. Oznacza to, że 90% pobranej energii jest następnie przekazywane do nawiewanego świeżego powietrza. W celu zapewnienia wydajnej i prawidłowej pracy, urządzenia wyposażone są we w pełni zintegrowany system sterowania: sterowanie OJ-Air2. Sterowanie to jest programowane indywidualnie na podstawie konkretnego projektu, co czyni te jednostki energooszczędnymi!
Dobry wyciąg powietrza ma duże znaczenie w kuchni obsługującej restaurację (hotelową). W tym celu można zastosować wentylator dachowy MDV BLUE. Projektujemy również w pełni spersonalizowane centrale wentylacyjne do odciągu powietrza i wentylacji kuchni hotelowych i restauracyjnych. Są one wyposażone w filtry tłuszczowe i węglowe służące do filtrowania drobnego pyłu i oparów pochodzących z procesu gotowania.
Drzwi restauracji lub kawiarni są regularnie otwierane i zamykane przez osoby wchodzące i wychodzące. W tym procesie traci się dużo ciepła. Tej utracie ciepła można zapobiec, stosując kurtyny powietrzne. Kurtyny powietrzne oddzielają zimne powietrze zewnętrzne od ciepłego powietrza wewnętrznego. Natychmiast po wejściu do pomieszczenia gość odczuwa komfortową temperaturę. Ponadto, urządzenia te zapewniają, że kurz, nieprzyjemne zapachy i owady z zewnątrz nie dostaną się do środka. W ten sposób restauracja może wciąż działać w sposób energooszczędny.
Przegląd Kurtyn Powietrznych MarkWe współpracy z Mark Climate Technology, firma Homij Technische Installaties zrealizowała wyjątkowy projekt dla WestCord's The Market Hotel w centrum…
Zobacz ten projektFirma Mark Climate Technology dostarczyła do restauracji The Ranch centralę AIRSTREAM CFX, która pozwala zarządzać klimatem w pomieszczeniu.
Zobacz ten projektKażda restauracja, hotel czy bar posiada inny układ i powierzchnię. W rezultacie, rozwiązania hvac będą się od siebie różnić w zależności od projektu. Mark Climate Technology z przyjemnością Ci doradzi!